Ce este o refinanțare a creditului?

Termenul de "refinanțare" este compus din două cuvinte: re – «repetare» din latină și finanțare, adică împrumuturi sau acordarea de fonduri gratuite (de exemplu, subvenții). În contextul creditării de consum:

«Refinanțarea – reprezintă un nou împrumut pentru a rambursa un împrumut în altă instituție financiară cu condiții mai favorabile»

Cu alte cuvinte, acesta este un nou împrumut pentru a-l achita pe cel vechi. Prin natura juridică, refinanțarea este un împrumut țintă, deoarece contractul precizează că banii alocați de bancă merg pentru plata datoriilor existente într-o altă instituție de credit.

4 motive pentru a refinanța un împrumut

  1. Reducerea ratei dobânzii și a valorii totale a plății excedentare a împrumutului. Având în vedere scăderea recentă a ratelor dobânzilor, împrumuturile primite anterior sunt de obicei mai scumpe decât cele emise în prezent. Astfel aveți posibilitatea de a refinanța un împrumut primit în altă bancă la o rată mai mică decât ați avut. Astfel suma totală pentru utilizarea banilor băncii va fi mai mică. Puteți refinanța și mai multe împrumuturi paralele în diferite bănci și instituții financiare.
  2. Reducerea plății lunare a creditului.
  3. Posibilitatea de a obține un credit suplimentar. Atunci când refinanțați un împrumut, puteți lua o sumă suplimentară, dacă aveți nevoie, în plus la suma care merge pentru a rambursa împrumuturile existente. În acest caz, puteți obține aceeași plată lunară, primind în același timp mai mulți bani. Sau utilizați economiile totale obținute prin refinanțare pentru un credit suplimentar.
  4. Simplificați procesul de rambursare a împrumuturilor. Refinanțarea vă permite să transformați mai multe împrumuturi în unul și să simplificați procesul de plăți. La urma urmei, este mult mai convenabil să lucrezi cu o singură bancă și cu un împrumut decât cu mai multe!

La ce trebuie să tragi atenția luând un credit de refinanțare:

  • Trebuie să ai grijă ca rata lunară la noul credit să nu fie prea mare și să nu o poți plăti. În definitiv rolul refinanțării este de a cumula toate creditele cu o dobândă nouă pentru a fi mai ușor de plătit. Dacă te îndatorezi excesiv, vei avea probleme în a returna creditul.
  • Refinanțarea înseamnă cumularea datoriei existente nu a întregilor credite. Prin urmare, dacă ai luat un credit acum câțiva ani și ai plătit regulat ratele, acum a mai rămas doar o parte din el de rambursat. În definitiv acest procedeu îți dă banii necesari pentru a rambursa anticipat creditele existente, creând un nou credit echivalent cu sumele pe care le-ai restituit.
  • Se recomandă o refinanțare credit atunci când îți este greu să plătești ratele lunare existente. Și în cazul în care ai un singur credit care din cauza fluctuației monedei sau a clauzelor contractuale a devenit greu de suportat poți cere o refinanțare, pentru a schimba condițiile de returnare a banilor.
  • Folosește un calculator refinanțare pentru a vedea ce oferte există pe piață. Acesta îți va oferi o mai multe opțiuni de rezolvare a problemei tale financiare decât dacă mergi la fiecare bancă în parte.
  • Dobânda este primul aspect la care trebuie să fii foarte atent. Majoritatea dobânzilor pentru credite sunt influențate de DAE. Trebuie să te asiguri că DAE este mai mic la creditul de refinanțare decât la cele pe care le ai în curs. Astfel, dobânda va fi mai mică.
  • Moneda creditului poate conta foarte mult, în cazul în care alegi unul în valută. Nu uita că riști să suporți costuri mai ridicate datorită fluctuațiilor de schimb, practic acoperi deprecierea leului din buzunarul propriu.

Împrumuturile rapide, acordate de Instituțiile Financiare Nebancare, pot fi și ele refinanțate. Aceste produse au de regulă sume și durate reduse dar poți să iei mai multe în același timp. Dobânda lor foarte mare nu le recomandă pe termen lung dar poți ajunge în situația să le prelungești la nesfârșit dacă ai nevoie de bani și băncile te refuză, de exemplu pentru că nu ai suficientă vechime în muncă. În acest caz, un credit de refinanțare te ajută să scapi de aceste împrumuturi foarte scumpe și să te alegi și cu niște bani în plus, la o dobândă rezonabilă.