Caracteristicile creditelor auto:

  • Plata părții din costul mașinii se achiziționează ca "prima rată". Ca urmare, mărimea creditului auto este o parte din costul mașinii. Excepția este un credit auto fără prima rată;
  • Aceasta acționează, de regulă, ca o modalitate de finanțare a achiziționării unui vehicul de consum (necomercial). Excepția este creditarea achiziționării de către o persoană a unui vehicul utilitar pentru utilizarea ca mijloc de producție;
  • Asigurarea cuprinzătoare a autovehiculului achiziționat - garanție. Asigurarea CASCO asigură interesul proprietarului debitorului și interesul financiar al creditorului, acoperind riscurile pierderii sau deteriorării totale a mașinii ca urmare a furtului, pierderii sau daunelor constructive totale. Excepția este un împrumut de mașină fără cererile de garanție pentru asigurarea CASCO;
  • Metoda de acordare a unui împrumut auto rezultă din principiul utilizării vizate - transferul fără numerar a valorii împrumutului în contul persoanei juridice - vânzătorul de mașini. Se presupune că vânzătorul își asumă întreaga responsabilitate pentru transferul proprietății asupra autovehiculului în baza contractului de cumpărare și vânzare încheiat cu cumpărătorul. Excepția este un împrumut de mașină prin transferul fondurilor de credit către proprietarul direct - o persoană fizică.

Care sunt avantajele unui credit auto?

  • Cu câtva timp în urmă, creditele auto se eliberau doar cu scopul de a cumpăra o mașină nouă. Ele au devenit între timp mult mai flexibile și azi pot fi folosite și pentru un vehicul la mâna a doua, în anumite condiții. Din punctul de vedere al clientului, acest lucru este un foarte mare avantaj.
  • Durata unui credit auto este fixă și de cele mai multe ori contractele se încheie pentru trei sau cinci ani. Sunt disponibile și produse cu o maturizare mai scurtă, iar clienții pot alege să ramburseze anticipat întregul credit, pentru a beneficia de o recalculare a dobânzii.

Pentru aproape orice credit auto este necesar un avans, care poate fi între 15 și 25% din prețul total. Există și produse fără avans dar acestea sunt foarte scumpe, cu cât avansul este mai mare, cu atât dobânda plătită va fi mai mică și se poate obține o sumă mai importantă.

Condițiile de achiziționare a creditului auto:

  • cetățenia română și domiciliul stabil în țară;
  • vârsta între 18 și 70 de ani;
  • este obligatoriu să închei o asigurare de tip CASCO pentru mașina cumpărată;
  • un venit minim lunar dintr-o sursă oficială cum ar fi salariul sau pensia.

Pot exista și restricții de vechime, deși poți cumpăra o mașină second-hand, uneori aceasta nu poate fi mai vechi de cinci ani. Unele bănci îți cer și acordul în scris pentru a-ți verifica istoricul financiar în baza de date a ANAF. Alte condiții posibile: cetățenia română (în unele cazuri rezidența este suficientă, alte instituții acordă credite și străinilor), dovada vechimii în muncă, un istoric bun la Biroul de Credit (să nu fi avut restanțe la rambursarea altor împrumuturi), sau chiar o garanție suplimentară imobiliară. Multe bănci cer un avans obligatoriu de 15-30% din valoarea totală a mașinii, există însă și unele care te pot finanța 100%. Suma maximă pe care o poți accesa printr-un credit auto este de regulă în jur de 30000-40000 de euro, sau echivalentul în lei. Instituțiile nebancare dau și sume mici, chiar sub 1000 de euro, foarte utile atunci când îți mai lipsesc doar o mică parte din banii necesari.

Termenii concreți ai creditului depind de diverși factori, printre care valoarea totală, veniturile tale, garanțiile oferite sau procentul avansului cu care poți să contribui. De regulă, perioada maximă de rambursare este de cinci ani. Se poate alege un credit în lei sau unul în euro.